DOEN

Doen is een kernwoord binnen de, in 2015 opgerichte, dorpscoöperatie Klooster&Buren, met als doel:
Kloosterburen vitaal en leefbaar houden in de breedste zin van het woord. Verantwoording  nemen voor elkaar en elkaars welzijn, het oude Groninger Noaberschap. Door er voor elkaar te zijn kunnen ouderen en mensen, die beschermd willen wonen, langer in hun eigen leefomgeving kunnen blijven wonen. Met de aankoop van’t Olde Heem is een eigen woonplek gerealiseerd.

Klooster&Buren is een groeimodel, we zijn nooit klaar.

Zorg

Binnen de coöperatie wordt gewerkt vanuit de visie dat ieder mens uniek is, zijn eigen wensen en behoeften heeft en (zoveel mogelijk) regie over zijn of haar elven heeft. De eerste vraag die we altijd stellen, wanneer we een vraag krijgen op het gebied van wonen, werken, zorg of begeleiding is dan ook: Wie bent u wat heeft u nodig ?

 

De Kloostertuin

Voedsel voor eigen gebruik, maar ook voor de omgeving was en is een belangrijk onderdeel van de kloostergedachte. Op het oude kloosterterrein is de ecologische kloostertuin. Iedere donderdagmorgen werkt hier een groep vrijwilligers om de groente tuin te onderhouden, te zaaien, te planten en te oogsten. Op donderdag morgen kan iedereen groenten, kruiden en fruit uit de Kloostertuin kopen. De keuken van ‘t Olde Heem kookt met de seizoensproducten uit de tuin.

Nicolaaskerk

Duurzame energie

Het hebben van een eigen huis betekent verantwoording nemen in energie. Met relatief eenvoudige middelen is in ruim een jaar tijd een besparing van 30% in energie gebruik gerealiseerd. De opgedane kennis wordt niet binnenshuis gehouden. Energie is een gedeelde verantwoordelijk, daarom wordt op verschillende momenten informatie gegeven over de ontwikkelingen.

In samenwerking met het Hec (Hogelandster Energie Coöperatie) wordt op het dak van ‘t Olde Heem een zonnedak gerealiseerd. Hier wordt de komende 15 jaar energie opgewekt in en voor onze eigen omgeving. Inwoners kunnen middels een energie certificaat meedoen in de postcoderoos, een uniek energie project .