Midzomerfeest

Midzomer; de periode van het jaar waarin de dagen het langst en de nachten het kortst zijn. Op de zomerzonnewende op 21 juni is de dag het langst en de nacht het kortst. Wanneer je in de geschiedenis van de midzomerfeesten (ook wel sint Jans feesten genoemd) duikt, dan is te zien dat al heel lang de midzomerfeesten worden gevierd.

 

 

Houdt deze en onze facebook pagina in de gaten voor het exacte programma

 

Locatie


Het midzomerfeest wordt gevierd in de kloostertuin in Kloosterburen. De Kloostertuin is een grote tuin in het centrum van het dorp. De tuin ligt precies tussen een aantal belangrijke monumenten in het dorp, namelijk de katholieke kerk (ontworpen door P.J.H. Cuypers) een historische boerderij en de Nederlands hervormde Nicolaaskerk. De afgelopen jaren is de kloostertuin opnieuw ingericht en bestaat nu uit drie delen. Een moestuin waar groenten en kruiden worden verbouwd op biologische wijze, een permacultuur waarin de natuur zijn gang kan gaan en een boomgaard waarin fruitbomen groeien. De tuin wordt in zijn geheel onderhouden door een groep vrijwilligers en is toegankelijk voor iedereen. De bezoekers van de Kloostertuin kunnen de groente en kruiden die er worden verbouwd kopen. Het midzomerfeest vindt plaats in de boomgaard van de Kloostertuin.

 

Live Stream


Hier is de live stream te volgen van onze wedstrijd.

Spelregels Midzomer IJsblokje

Het ijsblokje is continue in beeld via een live stream op internet en is geplaatst in de voortuin van het Oldeheem te Kloosterburen. In het ijsblokje zit een poster van het Midzomerfeest.

Maak kans op een heerlijk luxe ontbijt voor het hele gezin.

Het poster van het Midzomerfeest is bevestigd aan een aluminium plaatje en zit ingevroren in een “ijsklontje” van 1000 liter.

Langzaam zal het ijsklontje gaan smelten; Weet jij wanneer ons poster uit het ijsklontje valt?

Geef dag datum en tijdstip ( voorbeeld 19 juni 19.32.04 uur) door middels een persoonlijk berichtje op onze facebookpagina ovv Naam adres plaats en telefoonnummer.

Uw gegevens worden uitsluitend gebruikt voor dit spel en worden na afloop vernietigd.

Met de winnaar nemen we middels telefoon contact op.

 

Natuurlijk zijn er een paar eenvoudige spelregels.

  • Uw persoonlijk bericht op onze facebookpagina moet minimaal vierdagen voor het vallen van het poster bij ons binnen zijn. Ook wij weten niet wanneer het poster uit het ijsklontje valt.
  • Door registratie middels een live stream hierboven kunnen wij precies zien wanneer het poster het ijsklontje verlaat.
  • Op geen wijze mag het smelten worden gemanipuleerd.
  • Natuurlijk mag u komen kijken naar ons ijsklontje echter op geen wijze mag u deze aanraken danwel het poster.
  • Het feitelijke tijdstip dat we de tijd en datum vaststellen is het moment dat het poster geheel los is van het ijs en in het gras is beland.
  • De uitslag melden we op onze facebookpagina.

 
 

Markt

Gedurende het gehele feest zal er tussen de fruitbomen in de boomgaard een markt zijn. De producten, diensten en ambachten die op deze markt aangeboden worden zijn zoveel mogelijk van lokale ondernemers, met de nadruk op duurzaam en eerlijk. Denk aan; paling roken, klompen maken, kruiden verwerken tot verzorgingsproducten, eigengemaakte jammen, Soltbier van de Groningse vissers, producten van stof/leer, mozaïek, etc. De bezoekers van de markt kunnen verschillende soorten eten en drinken proeven en in geschenkverpakking meenemen naar huis. De nadruk ligt op doen, ervaren en beleven.
 

 

Het programma

Houdt deze en onze facebook pagina in de gaten voor het exacte programma
 

 

Het eten en drinken

Tijdens het midzomerfeest wordt verzorgd door onze eigen kok. Er wordt een foodstation gemaakt en vanuit daar wordt eten en drinken verkocht aan de bezoekers. Voor het eten en drinken wordt gebruik gemaakt van lokale ondernemers waarbij de nadruk ligt op eerlijk voedsel. Er worden, daar waar mogelijk, afspraken gemaakt met de deelnemers van de markt om producten die op de markt verkocht worden te verwerken in het eten en drinken wat verkocht wordt.

 

 

Theater en muziek

Op de kop van de boomgaard is een podium gebouwd. Dit podium en de boomgaard zelf zullen tijdens het midzomerfeest gebruikt worden voor muziek, theater en ander vermaak. Gedurende het hele feest zullen er bands optreden, verhalen vertellers aan het woord zijn en theater makers hun kunsten laten zien. Een mooie mix van lokale talenten, beginnende muzikanten, en al ervaren artiesten.

 

 

Midzomerfeest Kloosterburen

In de vroegere tijden geloofden mensen dat de planten op midzomer geneeskrachtige en magische krachten hebben. Er werden vreugdevuren ontstoken om de mensen te beschermen tegen de duistere krachten die vrij spel kregen naarmate de nachten weer langer worden. Later werd het feest verbonden met de geboorte van Johannes de doper en werd het ook een christelijke feestdag op 24 juni. Tijdens de midzomerfeesten kwam iedereen bij elkaar en maakte een groot vuur, er werd gefeest, gedanst en gezongen. Het was voor de vrouwen mogelijk tijdens deze feesten een vrijer te vinden met wie ze dan door de straten trok. Een feest van verbinding en ontmoeting.

Al een aantal jaar wordt er in Kloosterburen het midzomerfeest gevierd rond de zomerzonnewende in juni. Een feest waarin verbinden en ontmoeten met een duurzaam karakter centraal staan. Er wordt gegeten, gedronken, gedanst en gezongen. Dit jaar zal het midzomerfeest in Kloosterburen plaatsvinden op 30 juni 2018. Om 13:00 starten de festiviteiten en er zal tot middernacht worden doorgefeest.

Het feest kent zijn oorsprong bij stichting Sint Jan. Een stichting met als doel ontwikkelingen te doen die de leefbaarheid en duurzaamheid van Kloosterburen bevorderen en stimuleren. De stichting heeft de afgelopen jaren de kloostertuin ontwikkeld, de hervormde kerk overgenomen, welke nu verbouwd wordt, en het pand OldeHeem, welke met sluiting en sloop bedreigd werd gekocht. In 2015 is vanuit de ontwikkeling van Sint Jan een dorpen coöperatie, van de vijf dorpen van de voormalig gemeente Kloosterburen opgericht genaamd Klooster&Buren. Vorig jaar heeft een groep vrijwilligers van Klooster&Buren de organisatie van het midzomerfeest overgenomen van Sint Jan.