Persberichten

Richard Bolhuis in de Nicolaaskerk in Kloosterburen

In de Nicolaaskerk is op 22 september een installatie-performance van Richard Bolhuis en zijn collectief House of Cosy Cushions. Dit is de 4e keer dat Richard Bolhuis bij ons op locatie zijn hypnotiserende beelden en films laat zien met daarbij rauwe soundscapes van House of the Cosy Cushions. De eerste twee presentaties waren in de Kloosterschuur van de middeleeuwse boerderij Olde Klooster en vorig jaar voor het eerst in de Nicolaaskerk. Begin september zijn we begonnen met de verbouwing van de kerk, dus deze installatie werkt met de specifieke verbouwingsstaat waarin we ons nu bevinden met de Nicolaaskerk.

Tijdens de locatie-specifieke installaties van Richard Bolhuis is er een spanning voelbaar waarin mysterie en verwondering centraal staan. De verstilde natuur in de dunbevolkte streken van de provincie Groningen heeft een grote aantrekkingskracht op zijn werk, een performance van zijn collectief House of Cosy Cushions. Bolhuis treedt op met altvioliste Saskia Meijs.
In de ontwikkeling van Klooster&Buren hebben kunstenaars en ontwerpers een speciale rol.

Er zijn kunstenaars betrokken bij de dagelijkse ontwikkeling van het verzorgingshuis het Olde Heem, bij de ontwikkeling van de Kloostertuin en nu bij de herbestemming van de kerk.
Het ontwerp voor de kerk is gemaakt door architect Reinier de Gooijer uit Pieterburen.
Tevens is hij als architect met zijn kennis en vakmanschap betrokken bij de verbouw van het Olde Heem. De verbijzondering die we nastreven wordt met name door kunstenaars en ontwerpers vorm gegeven. Dit is een belangrijke investering en bijdrage in de ontwikkeling die we nastreven naar leefbaarheid en continuïteit in de toekomst van ons gebied.
Daarnaast hebben kunstenaars de mogelijkheid te exposeren, zoals nu de Post Middendorp Prijs 2016 van Marieke Kijk in de Vegte of hebben zij een atelier in het Olde Heem.

Het gebouw het Olde Heem is nu als locatie onderdeel van de Kunstroute Kerstvloed. In het gebouw is nog tot eind oktober een fotoserie te zien van de bekende Groningse fotografe Marieke Kijk in de Vegte. De Post Middendorp Prijs 2016 die Marieke in opdracht van de Provincie Groningen heeft gemaakt van twee mannen die op hun eigen manier verbonden zijn met het Groninger Landschap.

Akkerbouwer Remt Meijer, de zestiende generatie van na de kerstvloed, maar een rechtstreekse familielijn met de boerderij Oud Bokum die in 1717 in deze vloed is verdwenen en opnieuw is opgebouwd binnen de dijken. De andere is Wouter Reininga een avonturier in het nieuwe watergebied de Blauwe Stad.
Deze tentoonstelling is te zien tot en met 1 oktober en is 24 september onderdeel van de route Tocht om de Noord door Kloosterburen.

Richard Bolhuis 22 september
Nicolaaskerk
SintJanstraat 8
aanvang 20.30 uur
entree 8€